przede wszystkim sprzęgła nie da się wymienic na "zwykłe" co najwyżej można zastąpic koło zamachowe dwumasowe na koło sztywne typ VALEO bo tylko ten producent takie robi. Stakac w zawieszeniu może wszystko... drążki, końcówki, łączniki stab. sworznie i prędkośc nie ma nic do rzeczy, co najwyżej zerwała się któraś poduszka i w momencie dodawania i upuszczania gazu słychac jak silnik sie przesuwa własnie na którejś z poduszek.
Zwolnienie lekarskie na opiekę nad chorym dzieckiem/żoną
Zwiń
X
-
Zwolnienie lekarskie na opiekę nad chorym dzieckiem/żoną
Czy jeśli moja żona nie pracuje, to ja mogę wziąć zwolnienie lekarskie (czy jak to tam zwał) z uwagi na chorobę dziecka? Jeśli tak, to czy za ten okres mam płacone 80% (jak podczas własnej choroby), czy inaczej? Czy takie zwolnienie lekarskie lekarz wypisze dla mnie i da żonie, czy też muszę być po nie osobiście?
PS: zna ktoś może dobrego prywatnego laryngologa dziecięcego w Warszawie? Potrzebuję pilnie, bo córa ma jakiś stan zapalny...
-
-
Przysługuje opieka nad dzieckiem w momencie, gdy nie ma innej osoby, która może to zrobić. Płacone jest to 80%, ale nie jak w przypadku twojej choroby przez 30 dni przez pracodawcę a później przez ZUS, tylko od razu przez ZUS. Z tego co pamiętam opieka może trwać nie dłużej niż 60 dni w roku. Taka opieka raczej powinna przejść w momencie gdy żona jest na studiach, lub ma jakieś inne zajęcie poza domem i co można w jakiś sposób udokumentować. Jeżeli dziecko dodatkowo nie siedzi z mamą w domu, tylko chodzi do żłobka lub przedszkola, to nie powinno być problemu. Jak mama jest w domu z dzieckiem, to może być lipa.
Komentarz
-
-
Re: Zwolnienie lekarskie na opiekę nad chorym dzieckiem
Zamieszczone przez Agamek12PS: zna ktoś może dobrego prywatnego laryngologa dziecięcego w Warszawie? Potrzebuję pilnie, bo córa ma jakiś stan zapalny...
Komentarz
-
-
pgolik, a jak z "leczeniem" problemów z zatokami u Niej? Od lat szukam kogoś dobrego w tej dziedzinie i ni ch...olery nikt nie potrafi pomóc :|Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm, Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez McGanpgolik, a jak z "leczeniem" problemów z zatokami u Niej? Od lat szukam kogoś dobrego w tej dziedzinie i ni ch...olery nikt nie potrafi pomóc :|
Poleciła ją nam znajoma, która z zawodu ma naprawdę dobre rozeznanie w środowisku medycznym, wszyscy korzystający z jej porad znajomi są zadowoleni. Zresztą ja sam "zawodowo", co prawda nie jestem medykiem, ale działam w na tyle bliskiej branży, że dobrego lekarza od złego potrafię rozróżnić i mogę spokojnie polecić.
Komentarz
-
-
Odgrzeję...
Starsza córka (6,5l.) idzie do szpitala (usuniecie migdała/łu(?)) i w czasie pobytu w szpitalu będzie się nią opiekować moja żona (która nie pracuje zawodowo).
Z młodszą (4l.) ja muszę więc posiedzieć kilka dni w domu. Czy na te kilka dni mogę wziąć "urlop na opiekę nad zdrowym dzieckiem" i czy za ten urlop mam płacone 100% pensji?
Z tego nie wynika, że mogę taki "urlop" wziąć: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433
Komentarz
-
-
Jeden z kolegów na PW podpowiedział mi jeszcze rozwiązanie "zwolnienie od pracy w celu sprawowania opieki nad dzieckiem": http://kadry.infor.pl/poprzednie_tem...dzieckiem.html
tylko że już je kurczę w tym roku wykorzystałem...
Nic to, uzgodniłem z kadrami, że biorę opiekę za 80% pensji.
Komentarz
-
Komentarz